Alstom, de bouwer van de TGV zou een mogelijke overnameprooi zijn voor het Amerikaanse General Electric. Heineken en Unilever hadden een goed kwartaal, maar harde euro verpest het feestje. Arne Petimezas van AFS praat je bij.
1. Volgens persbureau Bloomberg News aast het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric op Alstom, de bouwer van de TGV en een van de Franse kroonjuwelen. GE zou naar verluidt 13 miljard dollar overhebben voor Alstom en zou daarbij al de steun hebben gekregen van Bouygues, dat 29 procent van het kapitaal van Alstom in handen heeft.
Volgens Bloomberg News wil GE met de overname van Alstom er voor zorgen dat de industriële activiteiten sterker worden vertegenwoordigd nu het Amerikaanse conglomeraat de financiële tak GE Capital aan het afbouwen is. Daarnaast heeft GE niet minder dan 57 miljard dollar aan cash buiten de VS, en door dit geld voor overnames te gebruiken geeft het bedrijf de Amerikaanse fiscus het nakijken.
Met de overname zal GE CEO Jeff Immelt echter niet alleen op de tenen gaan staan van de belastingdienst. Als een paal boven water staat dat een overname van Alstom door een Amerikaans bedrijf politiek erg gevoelig ligt in Europa. De Europese Commissie heeft overnamepogingen van Honeywell door GE en van TNT Express door UPS gedwarsboomd omdat de Europese markt hierdoor ontwricht zou raken. En het is een kwestie van tijd wanneer de Franse regering bij monde van de spraakmakende minister van Economische Zaken Arnaud Montebourg zich gaat bemoeien met de zaak, die overigens wordt afgedaan als “ongegronde geruchten” door Alstom zelf.
2. Aandeelhouders van Deutsche Bank zijn volgens de Financial Times het bestuur van Duitslands grootste bank onder druk aan het zetten om de kapitaalpositie op te vijzelen. De verhouding tussen het eigen vermogen en de naar risico gewogen activa bedroeg eind 2013 9,7 procent, en dat wordt alom als te laag gezien.
Vanwege strengere regelgeving kan de kapitaalpositie bovendien gaan dalen, en dat leidt tot zorgen dat toezichthouders Deutsche Bank zullen gaan bevelen om vers kapitaal op te halen. De vraag is of Deutsche Bank snel genoeg de kapitaalpositie weet te verbeteren door meer risicovolle activa af te stoten, kosten te verlagen en winst in te houden of dat het daadwerkelijk de kapitaalmarkt op moet.
3. Volgens een studie van DNB hebben Nederlandse banken nog 26,7 miljard euro aan kapitaal nodig om in 2019 te voldoen aan een solvabiliteitsratio van 4 procent en andere eisen van toezichthouders.
DNB denkt dat overigens dat dit niet ten koste hoeft te gaan van de kredietverlening als de winstgevendheid van banken verbetert hand in hand met een aantrekkende economie en banken voldoende toegang houden tot de kapitaalmarkt. Met andere woorden, als alles meezit zijn aandelenemissies niet nodig en loopt het met de kredietverlening wel los. Het is echter maar de vraag of de economie zich echt ontwikkelt zoals DNB hoopt. En daarnaast moet blijken of beleggers genoegen nemen met een solvabiliteit van 4 procent. Amerikaanse bankholdings moet al naar 5 procent, en als Nederlandse banken dit willen bijbenen, hebben ze volgens DNB nog eens 21,2 miljard euro extra aan kapitaal nodig.
4. America Movil heeft een overnamebod op Telekom Austria gelanceerd nu het een pact heeft gesloten met Österreichische Industrieholding de mede-grootaandeelhouder in Telekom Austria. Het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim biedt 7,15 euro per aandeel op de resterende uitstaande aandelen, overeenkomend met een totaal bod van 1,4 miljard euro. Saillant detail: eerder deze week bleek dat America Movil het belang in KPN verder heeft afgebouwd van 26,7 naar 24,8 procent.
5. Unilever weegt vanochtend op de AEX nadat beleggers teleurgesteld reageren op de kwartaalcijfers van de voedings- en levensmiddelenproducent. Onduidelijk is nog waarom het fonds daalt, want de onderliggende omzetgroei (de omzetgroei exclusief overnames, desinvesteringen en valuta-effecten) van 3,6 procent in het eerste kwartaal lag boven de consensusverwachting van 3,3 procent groei. Unilever sprak van stabilisatie in Europa en het winnen van marktaandeel in Azië en Latijns-Amerika. Unilever verhoogde in lijn met de verwachting het dividend met 6 procent naar 0,285 euro.
6. En ook Heinekens omzetcijfers waren beter dan verwacht, maar ook dat wordt niet beloond met een koersstijging. Afgelopen kwartaal steeg de onderliggende omzet met 3,4 procent, wat boven de consensusverwachting van 2,9 procent lag. De rode draad bij de cijfers van zowel Heineken als Unilever is dat de harde euro de omzet aantast.
7. Overnight kwamen grote namen in de techsector als Apple en Facebook met de kwartaalcijfers, en dat werd beloond met stevige koerswinsten in de handel nabeurs. Zoals vanouds stegen de omzet en winst van Apple sterker dan verwacht. Dat kwam doordat Apple afgelopen kwartaal bijna 44 miljoen iPhones verkocht, ruim boven de verwachting van Wall Street van 37,7 miljoen. En dat compenseerde een daling van de iPad verkopen met 16 procent – de grootste daling ooit. Leuk voor aandeelhouders is de verhoging van het dividend met 8 procent en de lancering van een aandeleninkoopprogramma van 30 miljard dollar tot eind 2015. Onbeantwoord bleef de vraag of Apple er weer in slaagt de wereld op de kop te zetten met een revolutionair product.
8. Facebook verraste vriend en vijand met veel sterker dan verwachte mobiele advertentieopbrengsten. Dat zorgde er voor dat de omzet en de winst over het eerste kwartaal ruimschoots de analistenverwachtingen klopten. De omzet steeg met bijna drie kwart tot 2,5 miljard dollar, boven de consensusverwachting van Bloomberg News van 2,36 miljard dollar. En de nettowinst verdrievoudigde bijna tot 642 miljoen dollar.
9. Europese aandelenbeurzen negeren vanochtend de verliezen op Wall Street en in Azië en zijn de winsten aan het uitbouwen, gesteund door het overnamenieuws rond Alstom en Telekom Austria en een meevallende Duitse Ifo index. De Ifo Index voor het Duitse ondernemersklimaat steeg deze maand van 110,4 naar 111,2, wat op een haar na het hoogste niveau sinds medio 2011 was. En dat stond in scherp contrast met teleurstellende dalingen van het producentenvertrouwen in Frankrijk en Nederland.
10. Op de beursagenda staan nog wat Amerikaanse macrocijfers en publieke optredens van ECB-topmannen, waaronder een toespraak van President Mario Draghi in Amsterdam om 11:00. Draghi en zijn collega’s zullen waarschijnlijk verbaal blijven interveniëren om de koers van de euro in toom te houden.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl